Bölgesel Yatırım Teşvikleri

Her bölgede desteklenecek sektörler, bölgenin potansiyeli ve yerel ekonomik ölçek büyüklükleri doğrultusunda belirlenirken, sağlanacak desteklerin yoğunluğu bölgelerin gelişmişlik düzeyine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 15.06.2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren yeni teşvik sistemi kapsamında destek uygulamaları açısından iller, gelişmişlik seviyelerine göre altı farklı bölgeye ayrılmıştır, buna göre illerin bölgesel dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Yatırımlar belirtilen sektörlerde sağlaması gereken şartları sağlaması halinde aşağıdaki tabloda yer alan bölgesel desteklerden belirtilen oranlarda yararlanabilirler.

BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI
  123456
KDV istisnası ++++++
Gümrük vergisi muafiyeti ++++++
Verigi indirimi yatırımaOBS DIŞI152025304050
Katkı oranı(%)OBS İÇİ20253045055
Sigorta primi işveren His. DesteğiOBS DIŞI2 YIL3 YIL5 YIL6 YIL7 YIL10 YIL
(Destek süresi)OBS İÇİ3 YIL5 YIL6 YIL7 YIL10 YIL12 YIL
Yatırım yeri tahsisi ++++++
Faiz desteği ++++
Gelir vergisi stopajı desteği 10 YIL
Sigorta primi işçi hissesi desteği(Destek süresi) 10 YIL

Aşağıda yer alan yatırım konuları, yatırım bulunduğu bölgenin bir alt bölgesine sağlanan desteklerden yararlanmaktadır:

  • Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) gerçekleştirilen yatırımlar,
  • Aynı sektörde faaliyet gösteren en az beş gerçek veya tüzel kişinin ortağı olduğu yatırımcı tarafından gerçekleştirilen ve ortak faaliyet gösterilen alanda entegrasyonu sağlayacak yatırımlar,
  • Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen Ar-Ge projeleri neticesinde geliştirilen ürünün üretimine yönelik yatırımlar.

Bölgesel desteklerden yararlanacak yatırım konuları sektörel olarak il bazında düzenlenmiştir ve asgari yatırım tutarları yatırım konuları itibariyle ayrı ayrı belirlenmiştir.

Scroll to Top